Wat is nu gezonde voeding? Raak jij ook door de bomen het bos kwijt? Iedereen heeft er wel een mening over. Maar wat moet je nu geloven?
- Geen geraffineerde koolhydraten
- Verminder inname van suikers
- Verminder inname van transvetten
- Eet zoveel mogelijk niet zetmeel houdende groenten
- Gezonde basevormende voeding
- Verrijk je voeding met Omega 3 (bv lijnzaadolie of hennepzaadolie)
- Vermijdt: E nummers, additieven en allergenen
- Eet zoveel mogelijk vers en zelfbereid
- Probeer een beetje eiwitten te eten bij elke maaltijd
- Vermijdt frisdranken, vruchtensappen en alcohol
- Vermijdt glucose fructose siroop
Dit is een basis die je kan hanteren als je gezond(er) wilt eten.
Goede voeding is voeding die je voedt i.p.v. vult. Veel voeding, vooral de kant en klare versies, zorgen er wel voor dat je gevuld raakt, maar daar zitten veel stoffen in waar je lijf niet blij van wordt. Te veel suikers, zout en vet in zijn algemeenheid.
Als je anders wilt gaan eten doe je er goed aan dit stap voor stap te doen. Het is voor de meesten erg lastig om je voedingspatroon in één keer radicaal om te gooien.
Realiseer je ook dat als je andere voeding eet, je het niet altijd gelijk de eerste keer lekker vindt. Niet alleen kinderen, ook volwassenen hebben soms 8 à 10 keer nodig om aan een andere smaak te wennen. Dus denk niet te snel van “dit lus ik niet”.
Als je hiermee aan de gang gaat en het lukt, zal je van lieverlee merken dat je vitaler wordt. Ongezonde voeding kan voor veel uiteenlopende klachten, soms niet bewust aanwezig, zorgen. Ook kan het ervoor zorgen dat je later chronische klachten ontwikkelt, maar dan is het vaak te laat om die weer helemaal weg te krijgen.
Ik vergelijk het vaak met een auto. Als je een benzineauto hebt, dan moet je er geen diesel in doen. Dan rijdt die niet. Zo is het eigenlijk ook voor je lijf. Stop je er goede voeding in, kan je lijf goed functioneren. Doe je dat niet, moet je niet verbaasd zijn als er her en der wat gaat haperen. Dat wil je vast graag voorkomen!